3XN designs new extension for Denmark's leading hospital

01

Photo by Adam Mørk

The Danish architectural firm 3XN has recently designed a new patient hotel and administrative building for Rigshospitalet, Denmark’s leading hospital, in Copenhagen.

02

Photo by Adam Mørk

Meant to be an open, supportive and comfortable environment for patients, as well as an efficient work environment for the hospital’s administrative staff, the 7,400 square metres building is designed with a total of six floors.

03

Photo by Adam Mørk

The façade, which is formed as a horizontal relief clad with light natural stone, so-called Jura Gelb, adds a strong character to the building, while also allowing the building to shade itself.

04

Photo by Adam Mørk

To bring natural light deep into the building, 3XN has designed two sky-lit atria that also function as arrival areas and gathering places for the patient hotel, while open staircases in both atria connect the individual floors.

05

Photo by Adam Mørk

“We have designed a building with these open atria to offer good visual contact, instead of the closed corridors usually associated with hospitals. In addition, we ensured that ample daylight and warm materials and colours create a welcoming and pleasant atmosphere, which serves as a comforting environment during a difficult period,” says Kim Herforth Nielsen, 3XN Creative Director and Founder.

06

Photo by Adam Mørk

The patient hotel offers 74 rooms on the three lower floors, while administrative offices comprise floors three to six. All hotel rooms are approximately 20 square metres and have a private balcony facing the adjacent park and the surrounding buildings.

07

Photo by Adam Mørk

In addition to the new patient hotel and administrative building, 3XN has designed a new parking garage for Rigshospitalet. With its distinctive façade and lighting, the new parking garage is a vibrant sculptural addition to the Rigshospitalet compound.

08

Photo by Adam Mørk

The façade consists of twisted aluminium lamellae that creates a vivid expression. Inspired by its location next to Fælledparken, the twisting lamellae reference the organic structure of the trees. The project features programmed exterior LED lighting, which creates different moods throughout the day and the seasons.

Published
21.01.2016

The Danish architectural firm 3XN has recently designed a new patient hotel and administrative building for Rigshospitalet, Denmark’s leading hospital, in Copenhagen. Meant to be an open, supportive and comfortable environment for patients, as well as an efficient work environment for the hospital’s administrative staff, the 7,400 square metres building is designed with a total of six floors.

Appearing as two stacked, contrasted V-shapes, the form of the building creates a clear visual as well as physical separation between the two programmatic functions: patient hotel and hospital administration. The façade, which is formed as a horizontal relief clad with light natural stone, so-called Jura Gelb, adds a strong character to the building, while also allowing the building to shade itself. To bring natural light deep into the building, 3XN has designed two sky-lit atria that also function as arrival areas and gathering places for the patient hotel, while open staircases in both atria connect the individual floors.

“We have designed a building with these open atria to offer good visual contact, instead of the closed corridors usually associated with hospitals. In addition, we ensured that ample daylight and warm materials and colours create a welcoming and pleasant atmosphere, which serves as a comforting environment during a difficult period,” says Kim Herforth Nielsen, 3XN Creative Director and Founder.

A patient hotel is an alternative for self-sufficient patients who live far away and who need accommodation in connection to examination and treatment. According to the architects, 3XN’s patient hotel offers tranquillity, the opportunity to organise the day as you wish and to have some privacy or use public areas. For patients undergoing long-term treatment, the hotel can be a welcome break outside the clinical hospital environment.

The Rigshospitalet patient hotel has a reception desk staffed by nurses, as well as hotel assistants and a nutrition assistant. The patient hotel offers 74 rooms on the three lower floors, while administrative offices comprise floors three to six. All hotel rooms are approximately 20 square metres and have a private balcony facing the adjacent park and the surrounding buildings. The hotel restaurant faces ‘Amor Park’, offering guests and visitors the opportunity to enjoy their meals with views of the green surroundings as well.

Two roof terraces benefit the employees of the administration at the hospital. One is located on the fourth floor and the other is located on the top floor and extended by a greened roof where employees can relax during their breaks. The top floor contains meeting rooms and a flexible space for presentations and events.

In addition to the new patient hotel and administrative building, 3XN has designed a new parking garage for Rigshospitalet. With its distinctive façade and lighting, the new parking garage is a vibrant sculptural addition to the Rigshospitalet compound. Situated on the border between one of Copenhagen’s biggest recreational parks, Fælledparken, and the hospital, 3XN designed the new garage as an interesting element for patients, staff and passers by.

The façade consists of twisted aluminium lamellae that creates a vivid expression. Inspired by its location next to Fælledparken, the twisting lamellae reference the organic structure of the trees. The project features programmed exterior LED lighting, which creates different moods throughout the day and the seasons.

Companies mentioned in this article

The goal of DANISH™ is to promote Danish architecture and design in a broad perspective, and demonstrate all the potentials in these fields.

Read our story