Schønherr Wins Danish Landscape Award 2017

01

theplaza

Photographer: Jens Lindhe

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

02

theplaza2

Photographer: Jørgen Becker-Christensen

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

03

theplaza3

Photographer: Jens Lindhe

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

04

theplaza4

Photographer: Nicholas Ransome

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

05

theplaza5

Photographer: Nicholas Ransome

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

06

theplaza6

Photographer: Nicholas Ransome

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

07

theplaza8

Photographer: Nicholas Ransome

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen.

Published
30.10.2017

Danish Landscape Award 2017 – The Plaza by the Golden Culture Building, Copenhagen

The plaza in front of the North West district Library and Culture Centre in Copenhagen is the winner of the Danish Landscape Award 2017! The Plaza is designed by SCHONHERR, COBE and TRANSFORM and executed with the assistance of Grontmij (engineers), Malmos (entrepreneurs) and the client, Copenhagen Municipality.

The Danish Landscape Award is awarded by the Association of Danish Landscape Architects, the Association of Danish Architects and Park and Nature Managers.

It is an annual event with several landscape projects nominated for the prestigious award. All in all, three projects were chosen as finalists this year:

  • The Plaza in front of the North West Library and Culture Centre
    (SCHONHERR // COBE + TRANSFORM)
  • Vestre Fjordpark in Aalborg
    (The Municipality of Aalborg // GHB Landscape architects // Architect Adept and LiW Planning)
  • Lindevangsparken at Frederiksberg
    (Marianne Levinsen Landscape)

The Jury Motivation
“The plaza in front of the North West Library and Culture Centre opens to the city. The plaza embraces its surroundings instead of confining its own space, which could have been a risk when it comes to the heavy traffic surrounding the plaza. The successful result is reflected in the intensive use of the building and the plaza; an outdoor space well-visited despite the neighbouring traffic.

The plaza is a fine example of a multifunctional urban space, which contains spaces for contemplation as well as activity. An extra quality; the plaza meets the accessibility requirements of today. The green vegetation appears prolific and creates niches for people to rest in a safe environment. The terraces and flowerbeds are cleverly conceived with a Sustainable Drainage System, which works by delaying and evaporating rainwater. The plaza is a modern work of urban design based on classical virtues. The team has, as a part of the project, completed an important and thorough user involvement process; an inspiration for the rest of the industry.”

Facts About the Project
Area: 2000 m2
Inaugurated: 2014
Construction costs for the landscape: 5.8 million (DKK)

Association of Danish Landscape Architects Jury

  • Knud W. Ø. Larsen, KWØL Landscape, Representative for Danish Architectural Firms
  • Bo Holm-Nielsen, ZoffmannHolm Landscape Architect, Representative for Danish Landscape Architects
  • Steen Himmer, Gentofte Kommune, Landscape Architect – Representative for Park and Nature
  • Ane Cortzen, Head of Culture for Kähler, Architect and Graphic Designer
  • Laura Stamer, Architect and Architect Photographer

Companies mentioned in this article