Mols Bjerge National Park to get a visitors centre designed by Arkitema

01

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 02

Illustration by Arkitema Architects

In the future, you will be able to visit one of Denmark’s finest national parks and in addition have a cool architectural experience as well. This will be possible when the planned visitors centre at Mols Bjerge National Park opens.

02

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 03

Illustration by Arkitema Architects

The winning project is designed by the Danish architectural firm Arkitema Architects, and it is situated on the banks of the Kalø inlet in Jutland.

03

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 04

Illustration by Arkitema Architects

The centre’s shape of a soft hill merges beautifully with the scenery surrounding the ruins of Kalø Castle, and the centre will add new features for visitors to the area.

04

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 01

Illustration by Arkitema Architects

The new building will include an exhibition area, a restaurant and a meeting point for tourists, families and school classes on field trips.

05

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 07

Illustration by Arkitema Architects

Front elevation facing north.

06

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 06

Illustration by Arkitema Architects

Front elevation facing east.

07

Denmark’s finest national park by designs integrated to the landscape 05

Illustration by Arkitema Architects

Sectional drawing of the winning project.

Published
04.01.2017

In the future, you will be able to visit one of Denmark’s finest national parks and in addition have a cool architectural experience as well. This will be possible when the planned visitors centre at Mols Bjerge National Park opens. The winning project is designed by the Danish architectural firm Arkitema Architects, and it is situated on the banks of the Kalø inlet in Jutland. The centre’s shape of a soft hill merges beautifully with the scenery surrounding the ruins of Kalø Castle, and the centre will add new features for visitors to the area.

It’s a quite specific and extraordinary feeling, when architecture merges flawlessly with its surroundings and nature. Nevertheless, it seems this will happen when Arkitema Architects’ newly designed visitors centre at one of Denmark’s four national parks, Mols Bjerge, opens. The new building will include an exhibition area, a restaurant and a meeting point for tourists, families and school classes on field trips.

Mols Bjerge National Park Visitors Centre will be placed next to another popular attraction, namely the ruins of Kalø Castle, which attracts up to 150,000 tourists and locals annually. From 2019, the building designed by Arkitema Architects will greet visitors. Its main materials will be wood and bricks. According to the architects, these will blend with the surrounding scenery in the National Park in a harmonious yet distinct way.

Mirroring the hills
Naturally, Poul Schülein, a partner in Arkitema Architects, is very pleased because Arkitema’s design proposal won the competition: “We did not design a building in the usual sense. We designed an integrated part of the landscape. We have mirrored the hilly surroundings and we are thrilled to continue working on this exciting project.”

The visitors centre will adapt to the surrounding hilly ground. Its upper level, with its cloak room and restrooms, will be open to the public all year, while the exhibition area in the lower level will allow people to learn more about the Mols Bjerge National Park. In addition, a restaurant will offer a panoramic view of the ruins of Kalø Castle.

The two levels will be connected by a large staircase that doubles as seating and an informal meeting point. The stairs continue outside the building, offering a nice open air spot for a picnic.

Arkitema Architects also designed the Hunting House, which is just 500 metres from the Mols Bjerge National Park Visitors Centre, while the company also designed the Hammershus Visitors Centre in Bornholm – a Danish island in the Baltic.

Companies mentioned in this article

The goal of DANISH™ is to promote Danish architecture and design in a broad perspective, and demonstrate all the potentials in these fields.

Read our story