Soft Sound of Elegance

01

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

02

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

03

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

04

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

05

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

06

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

07

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

08

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

09

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

10

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

11

OEO Studio has designed and customized for NATUR & Nicolai Bergmann

Photo by Michinori Aoki

Published
22.06.2017

OEO Studio has created an air of lightness and a soft touch of elegance in Natur & Nicolai Bergmann’s new store in Tokyo. By using exclusive materials that combine Nordic simplicity with an exciting environment, interior design elegantly plays the supporting role.

‘It was very important for us to create a sophisticated spatial experience that not only showcases the new jewellery universe, but combines it with Nicolai Bergmann’s expertise as a floral artist. Thus, the high-quality furniture, exclusive materials and bespoke interior solutions…. – to reflect an air of lightness and Nordic sophistication.’ This is how founder and creative director of OEO Studio Thomas Lykke describes the company’s latest project.

When looking at the decor of the new flagship store for Natur & Nicolai Bergmann – which is a jewellery brand by floral artist Nicolai Bergmann – that recently opened in Tokyo, Japan, you can almost hear a soft and reverential silence coming out of the space. Yet, there are no carpets on the floors and no curtains dividing the shop.

‘As the owners of the wonderful building would not allow any ceiling or wall hangings, we had to work with so-called “loose items”. First, we thought this was an obstacle, but sometimes the results of the design process are better and more exciting when they face problems’, explains Anne-Marie Buemann, managing partner of OEO Studio. ‘It forced us to come up with new ways to establish a balance in the shop, offering privacy, elegancy and cohesiveness.’

One of the reasons she points out the ´achievement` of the clip is because she and Thomas Lykke are really pleased with the flow they have created within the shop.

Located in the Minami-Aoyama district in a distinctive building designed by Japanese architects SANAA, the flagship space is spread over three floors, each showcasing a designated jewellery range: casual jewellery collection and bridal.

Every inch of the building in which Nicolai Bergmann has launched his new jewellery brand is, like the jewellery items themselves, made of hard material: glass, concrete or steel, combined with precious metal and diamonds.

‘For us it was logical to complement these elements with something warm and soft, such as wood, fabric, porcelain and, of course, flower arrangements. Most importantly, to showcase the designated jewellery range in the new collection, we wanted to create a reflection of the artistic floral universe of Nicolai Bergmann,’ says Anne-Marie Buemann.

Multifaceted details

OEO Studio has designed bespoke jewellery cabinets for the space in two different sizes. The cabinets reflect a modern Danish elegance combined with Japanese craftsmanship and are made of oak and glass with a powder-coated steel frame. Inside the cabinets, the jewellery is displayed on custom-made units of porcelain set against a beautiful fabric backdrop from Kyoto-based company Hosoo. One of the fabric choices from Hosoo is Mesh, also designed by OEO Studio.

OEO Studio has customised the counters and pedestals to display flowers, as well as the elegant walls that function as room dividers. This creates a natural flow in the shop and allows Nicolai Bergmann the freedom to create mesmerising flower arrangements in play with the hues of the changing seasons.

‘When decorating and designing a shop for something that is quite small in size but still plays the main character, it is important to consider how the interior can play a significant and strong, yet silent and elegant subordinate part,’ says Anne-Marie Buemann.

This is why the furniture has been carefully selected for each floor of the building. It includes an eclectic mix of seating and tables from Danish design brand Gubi, including the Coco chair designed by OEO Studio, as well as the Stay Lounge chair and Moon tables by Space Copenhagen. The choice of materials and upholstery incorporates a contemporary blend of solid oak and rose, beige and green hues.

 

Natur & Nicolai Bergmann

5-5-20 Minami-Aoyama, Minato-ku

Tokyo 107-0062 Japan

Tel. 03 6452 6545

 

Companies mentioned in this article

The goal of DANISH™ is to promote Danish architecture and design in a broad perspective, and demonstrate all the potentials in these fields.

Read our story